Terug naar Portfolio >

16-10-2012 | BN De Stem (GPD)

Juf baalt van poep en pies in de klas

juf baalt Steeds meer kleuters zijn nog niet zindelijk als ze naar school gaan. Docenten moeten de kinderen verschonen en de rommel opruimen. Als kleuterjuf Monique van tevoren had geweten dat het nieuwe kindje in de klas negen maanden later nog bijna dagelijks in haar broek poept, had ze beslist anders gereageerd op de ouders toen die meldden dat hun dochtertje nog niet helemaal zindelijk was.


door Mayke Calis
   

DEN HAAG - Steeds meer kleuters zijn nog niet zindelijk als ze naar school gaan. Docenten moeten de kinderen verschonen en de rommel opruimen. Als kleuterjuf Monique van tevoren had geweten dat het nieuwe kindje in de klas negen maanden later nog bijna dagelijks in haar broek poept, had ze beslist anders gereageerd op de ouders toen die meldden dat hun dochtertje nog niet helemaal zindelijk was. "Het is niet te doen", verzucht ze. Ze heeft er nog twee in de klas die de laatste weken steeds maar ongelukjes hebben. "Dan ligt er weer een plas onder de tafel die ik moet opruimen."

Kinderen worden steeds later zindelijk, merken scholen. Dat is voor docenten in het kleuteronderwijs een probleem omdat zij geen tijd hebben om kinderen te verschonen, schone kleren en/of luiers aan te doen. Het zindelijk maken van kinderen hoort bij de opvoedtaken van de ouders, laat een woordvoerster van het ministerie van Onderwijs weten. Scholen mogen kinderen weigeren wanneer die nog niet zindelijk zijn. Maar vaak is het schipperen.

Kinderarts Michael Groeneweg in het Erasmus MC, die een boek schreef over incontinentie bij kinderen, merkt ook dat kinderen steeds later zindelijk worden. Maar harde cijfers ontbreken. Als kinderen ongeveer twee jaar zijn ontstaat er meestal een natuurlijke nieuwsgierigheid. Ouders moeten daar eigenlijk op inspringen, maar dat kost tijd en moeite. Als ouders allebei hard werken en kinderen op de opvang hebben, wordt dat moment wel eens gemist.

Wat dat in de praktijk betekent, ondervindt juf Monique iedere dag. Bij een volle luier moet zij de klas alleen laten om met het kind naar de wc te gaan. De commercie springt er ook gretig op in, denkt orthopedagoog Mariëlle Beckers, verbonden aan de UvA. "Er komen steeds dunnere en grotere maten luiers op de markt." In 1966 was de gemiddelde leeftijd waarop kinderen zindelijk worden twee jaar, in 1996 was dat opgeschoven naar 2,5 jaar. Het zou de Leidse hoogleraar algemene en gezinspedagogiek René van der Veer niet verbazen als die leeftijdsgrens opnieuw is opgeschoven. Volgens hem komt dat omdat veel professionals de Amerikaanse opvoedingsgoeroe Brazelton aanhouden die zegt dat je als ouder moet afwachten tot het kind zelf aangeeft zindelijk te willen worden. "Wetenschappelijk bewijs daarvoor is er niet." Volgens Van der Veer mag er best een beetje druk op een kind worden gezet. "Vijftig jaar geleden werden kinderen ook gewoon zindelijk zonder trauma's."